Најчешће постављана питања

Одговори на најчешће постављана питања

 26

 

Питање: Да ли су Масони безбожници?

Одговор: Управо супротно! Масони верују у Бога, кога називају Бескрајно Великим Градитељем Свих Светова, Великим Неимарем Свемира, Великим Архитектом Универзума и сл, а све у циљу како различито називање истог и јединог Бога (Бог, Јехова, Алах и др.) не би изазивало неслогу међу Браћом, јер “Брат је мио, ма које вере био”!

 

П: Да ли Масони, као поборници глобализма, раде у интересу великих сила?

О: Сваки прави Масон првенствено ради на себи, на сопственом духовном развоју. Масони из ВЛС припадају “патриотској Масонерији” која на прво место ставља породицу, државу, па тек онда глобалне интересе човечанства.

 

П: Да ли је Масонерија у свету јединствена?

О: И јесте и није. Сви Масони света су Браћа. Они раде у много различитих Великих Ложа и других масонских облика организовања, који су подељени у више сродних групација. Такође, знатне су и разлике у Ритуалима. ВЛС практикује Шкотски Обред Древни и Прихваћени (AASR), најелитнији и најсимболичкији масонски ритуал од 33 степена.

 

П: Да ли је могуће бити Масон и патриота у Србији?

О: Итекако је могуће, а поготово у ВЛС. То је један од услова за улазак у наше Братство! Верност мајци Србији, вера у Бога и бесмртност душе уз поштовање породичних и моралних вредности су особине које МОРА имати сваки члан ВЛС.

 

П: Колико има Масона у Србији?

О: Око 3000, подељених у 20-ак обедијенција.

 

П: У чему је разлика између српских великих ложа?

О: Лако питање, али тежак одговор који захтева доста времена и простора. На овом месту ћемо истакнути само ово: ВЛС ради под моћном заштитом јединог исправног и регуларног Врховног Савета Србије, бори се за стриктно поштовање древних масонских принципа са јасним истицањем патриотског односа према Републици Србији, практикује искључиво Шкотски Ритуал, не дозвољава да лична сујета и среброљубље квари братску слогу, уз једнако уважавање и поштовање према сваком Брату, па био он носилац 1. или 33. степена. Ето, то су неке од одлика које ВЛС чине другачијом од осталих српских обедијенција.

 

rukavice-300x237


П
: Да ли има Масона у данашњој Влади Републике Србије?

О: Увек их је било, па их има и данас. Некад су у већини (укључујући и премијерско место), некад у мањини, али увек значајно утичу на политику Србије.

 

П: Какав је однос Српске Православне Цркве према Масонерији?

О: Најлибералнији у односу на друге хришћанске цркве. Многи српски масони су носили мантије, а и данас у редовима српске Масонерије има више православних свештеника. Током прошлих година, Масони су били и митрополити, епископи, па и чак један светац кога је СПЦ након мученичке смрти од усташке каме прогласила свештеномучеником.

 

П: Да ли сви масони раде по истим ритуалима?

О: Не раде. У Србији се највише практикује Шредеров Ритуал и Шкотски Ритуал, а поједине (малобројне) ложе практикују Ритуале Емулације, Јорка и Мемфис-Мизраима.

 

П: Да ли су српски Масони богаташи, или међу члановима има и радника и пољопривредника?

О: Дефинитивно нису богаташи, јер је у Србији веома тешко постати богат а остати поштен. Међу нама има веома добростојеће Браће, али и оних који живе као већина осталих грађана Србије. Генерално, чланови Масонског Братства припадају интелигенцији, тј. највећи број има универзитетско образовање (уз велики број доктора и магистара наука), па је број радника и пољопривредника незнатан. Мада је данас тешко и дефинисати шта значи “радник” или “пољопривредник”! Фабричких радника у смислу схватања која су владала у 20. веку – нема, али има државних службеника и запослених код приватних послодаваца. Пољопривредника који са “ралом и воловима” обрађују своје њивице – нема, али има земљопоседника и бизнисмена који се баве производњом хране.

 

П: Ко су најпознатији српски Масони?

О: Војвода Живојин Мишић, Ђорђе Вајферт, Светомир Николајевић (први Масон премијер), Стеван Мокрањац, Стеван Сремац… од давно преминулих. Поменућемо и неке српске Масоне који су се последњих година преселили на Вечни Исток: глумци Драган Николић и Милорад Мандић – Манда, писци Милорад Павић и Борислав Пекић, директор ЗОО врта Вук Бојовић, ватерполиста Мирко Сандић и многи други познати грађани Србије чији је допринос развоју Србије немерљив. Наравно, правила наше организације нам не дозвољавају да откријемо имена живих чланова.

 

П: Зашто Масони крију свој идентитет?

О: У Србији никад није било лако борити се за општи просперитет и друштвени напредак, јер је то увек изазивало сумњичавост, па и одбојност. Већина народа, на жалост, и даље много лакше толерише махинације појединих тајкуна и политичара, него алтруистички и хуманитарни рад Масона. Слично је и у многим другим земљама света. Да би наша градња била успешна, тајност чланства мора остати сачувана. Са друге старне, сваки масон је слободан да јавно обзнани свој масонски статус, али никако у сврху “саморекламирања”.

 

masons-434-300x188

 

П: Шта је то “Масонска Тајна”?

О: Свако од нас тражи тај одговор и налазимо га у различитим сегментима Масонерије. Масонска тајна се може открити и схватити само кроз чланство у масонском Братском Ланцу.

 

П: По чему се Велика Ложа Србије разликује од осталих великих ложа у Србији?

О: Већ смо навели основне карактеристике које нас издвајају од свих осталих великих ложа. Прочитајте претходне одговоре.

 

П: Да ли је Тито био Масон?

О: Нема никаквих релевантних доказа. Ако се појаве, обавестићемо вас.

 

П: Да ли се може очекивати материјална корист од чланства у Братству?

О: Не, никаква материјална корист се не може очекивати. Међутим, самим долажењем у контакт са најистакнутијим члановима нашег друштва, пружа се читав низ нових животних могућности. Прави Масони се гнушају оних који су “залутали” у Братство у потрази за послом, положајем, новцем… Такви се не задржавају дуго међу нама. Али постоје бројни примери братске помоћи, када Браћа прискачу у помоћ Брату који је запао у финансијске тешкоће, а посебно породицама Брата који се преселио на Вечни Исток.

 

Cosmic-Consciousness-300x240

 

П: Да ли се може очекивати духовна корист од чланства у Братству?

О: Наравно, и то велика. Ми се трудимо да постанемо бољи људи у сваком погледу, тако да је лична духовна изградња највећа награда за сваког члана Братства.

 

Велика Ложа Србије © 2016 Дизајн и израда А.К.