18.10.2019. – СЛОБОДАН ЧОВЕК НА ДОБРОМ ГЛАСУ

На Ритуалном Раду, који је Поштована Ложа “Светлост Балкана” одржала дана 18.10.2019, наш истакнути Брат, дугогодишњи Масон, Мајстор Краљевске Уметности, В.Р. прочитао је своју Инструкцију “Слободан Човек на Добром Гласу”. Инструкција Брата В.Р. била је једна од тачака дневног реда Рада на Првом степену, који је својим највећим делом био посвећен обуци Ученика. Инструкција Брата В.Р. подсећа Браћу на особине које треба да има кандидат који куца на врата Братства и пут којим треба да иде током свог Слободнозидарског трагања за Истином и Светлости.

Инструкција Брата В.Р. пренета је у целости.

СЛОБОДАН ЧОВЕК НА ДОБРОМ ГЛАСУ

3-5

Да ли је Посвећење профаног, Иницијацијом по Шкотском Обреду Древном и Прихваћеном, битан догађај у животу Кандидата?

Требало би, али то много зависи од његовог будућег прихватања, схватања и сналажења у Братству и међу Браћом. Посвећени Брат-Масон у Братство долази као слободан, остварен, частан и успешан појединац. Шта онда може да очекује у Братству?

Шкотски Обред Древни и Прихваћени има свој стандардни ток и за оне који га помно не прате зна да буде стереотипан па чак и досадан. Стара Правила су строга и непроменљива за које Масони имају обавезу да их безусловно поштују. Нису ли Шкотски Обред и Стара Правила, фактори који Браћи ускраћују или блаже речено ограничавају Слободу коју су с много поноса унели у Братство? Наравно да НЕ! Садржај Ритуала је примењив у свим временима и за сва времена, са непоновљивом симболиком, снажним порукама и философским упутствима. Старим Правилима вековну непроменљивост, никад, нико и под никаквим условима, не може мењати нити правдати тежњом да људи у својој иновативности и жељи за усклађивањем са текућим временом буду спремни да много тога и свашта непотребно мењају.

На крају Посвећења Брат полаже Заклетву Братству, коју Браћа са задовољством прихватају, јер је даје СЛОБОДАН ЧОВЕК НА ДОБРОМ ГЛАСУ, али и свом Гаранту који је својим Масонским именом и стажом пред Браћом гарантовао да је у Братство довео часног човека. Наравно да смо у не тако давној прошлости били сведоци да Браћа, без и мало гриже савести погазе своју дату Реч и да издају, у првом реду свог Гаранта па онда и Братство које га је безрезервно и с много љубави прихватило. Често је образложење да из Братства одлази у друго Братство “јер се у овом није пронашао”. Такве одлуке доносе искључиво они који очекују незаслужена Унапређења или неке друге почасти за које обично не знају ни шта значе а још мање обавезе које из њих произлазе. Издаја је, по мени, ПРАВА РЕЧ, јер онај ко не уме да поштује сопствену Заклетву, никад неће бити у стању да трага са Истином и Светлом.

Многи од нас су имали част па и ја, да живе у време када је овом земљом, “ходао живи светац”, наш покојни Патријарх Павле, који рече:

“Сви смо ми људи, али треба бити човек.”

Једноставо и снажно.

Да ли је баш тако једноставно бити ЧОВЕК? О томе се може написати бар неколико стотина књига. Можемо прочитати све написане и ненаписане књиге што нам никако не може бити гаранција да ћемо због тога бити бољи. Све нам указује на то, да, ако Учимо и Радимо на себи можемо полако и мукотрпно да крчимо пут ка Сазнању. Пут ка Светлости и Истини је дуг и обично траје цео живот. Масону неће бити тешко да прихвати чињеницу да мора Учити док не крене на Вечни Исток.

Брат који мисли да је овладао свим Масонским Тајнама и да је на трагу да пронађе Изгубљену Реч, мораће сам да захтева да на откривању Самог Себе мора поћи од почетка. Свевишњи Створитељ Свих Светова је само Масонима одшкринуо врата на путу који води ка Светлу. Пут је на почетку један а онда се, као крошња дрвета, грана у безброј путева. Само доследни и они који то својим делима заслуже, успеју да далеко путују. Ако предано и пажљиво прате и препознају Прст Свевишњег Створитеља Свих Светова, онда им Он несебично осветљава правац који следе.

4-2

“Бели Масон или Слободан човек на добром гласу је, по процени његовог Гаранта у профаном животу, не знајући, живео по неким Масонским постулатима. Гарант је тај који га је “препознао” као потенцијалног Масона и предложио за Кандидата. Доласком у Братство нови Брат, првенствено од свог Гаранта а по том и од све Браће, добија знања којима они располажу и оно што је много значајније неизмерну Братску љубав. Нећу погрешити ако тврдим да се може ставити знак једнакости између личне Слободе новог Брата и Братске Љубави коју добија од Братства. Нови Брат мора бити свестан да преузима огромну одговорност да оправда указано поверење и са осталом Браћом следи Пут који им је одређен.

Слободу коју је Нови Брат унео, као свој залог Братству, му нико ни на који начин неће ни спутавати нити ограничавати, већ је обавеза сваког Брата да му омогући да је развија и у свему усавршава.

Наравно да, као и у профаном животу, могу се дести и у Братству проблеми или грешке које се одмах морају решавати и исправљати. Договор по многим проблемима у профаном животу често завршавају непријатним и недоличним сценама. У Братству се морају решавати отвореним Братским разговором и тражењем праведних исхода који ни у ком случају не смеју изаћи из оквира Братске љубави.

Сваки Слободан човек на добром гласу, који дође у Братство, је непроцењива вредност и снага који учвршује Братски Ланац.

Браћо моја, поштујмо једни друге и искрено и несебично ширимо праву Братску Љубав.

Рекао сам.

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије