23.11.2019. – ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ВЛС ПОШТОВАНОЈ ЛОЖИ “ПАТРИМОНИЈУМ” ИЗ ТЕМИШВАРА

Делегација Велике Ложе Србије, предвођена Моћним и Уваженим Великим Мајстором, Братом З.К. била је 23.11.2019. године гост на обележавању шесте годишњице од оснивања Поштоване Ложе “Патримониум” из Темишвара. Нашу ВЛС представљала су дванаесторица Браће из ПЛ “Мудрост”, из ПЛ “Свети Сава”, из ПЛ “Побратим”, из ПЛ “Светлост Балкана” и из ПЛ “Доситеј”. Учествовали смо у Ритуалном Раду са домаћинима из Румуније, али и представницима других Ложа и Обедијенција који су као гости увеличали ову свечаност.

1-2

Великој Ложи Србије указана је посебна част када је приликом уласка Великог Мајстора, Брата З. К. којем је додељено почасно место на Истоку, унета и застава наше земље и истакнута поред румунске, уз интонирање Химне Србије. У испуњеном Храму, Браћа из Темишвара упознала су нас са настанком њихове Поштоване Ложе и њеном учешћу у активностима Велике Националне Ложе Румуније. Рад који је водио Часни Старешина ПЛ Патримониум, Брат В. Р. обележила је и размена поклона између представника ВЛС и наших домаћина, уз обостране изразе захвалности. Велики Мајстор, Брат З. К. уручио је поклоне: Књигу Светог Закона и медаљу Велике Ложе Србије нашем домаћину, Часном Старешини В. Р. који се захвалио и рекао да је то за њега емотиван тренутак.

Традиционално, представници ВЛС су и на овом гостовању искористили прилику да се упознају са културом, обичајима и историјским наслеђем града. Домаћини су Српској Браћи омогућили двочасовни обилазак градских знаменитости уз стручна објашњења музејског историчара. Круна обиласка знаменитости Темишвара била је посета централном Тргу Уједињења, чије су стазе и просторани травњак уређени у облику симбола Слободног Зидарства, са обиљем Масонских елемената. Сусрели смо се и са богатом српском заоставштином у овом граду, уз ручак и дружење у српском ресторану “Карађорђе”. Након Ритуалног Рада за госте, међу којима су били и чланови Делегације ВЛС приређена је свечана вечера уз звуке румунске и српске етно музике.

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије