12.05.2017. – ИСТОРИЈСКИ ТРЕНУТАК ЗА СРПСКУ МАСОНЕРИЈУ

Поред интензивног рада на успостављању ближих контаката између српских Обедијенција, Велика Ложа Србије не запоставља регионалну и међународну сарадњу. 12. маја 2017. у прелепом и дискретном амбијенту поред Палићког језера одржан је Ритуални Рад на коме се десило неколико изузетно важних догађаја.

Велика Ложа Србије и Велика Духовна Ложа Слободних Зидара Србије “Sub Rosa” потписали су Братски Споразум, први такве врсте у целокупној историји српског Слободног Зидарства. 50-ак присутних Масона из Србије, Мађарске и Републике Српске су радосним шкотским поздравом прославили тренутак када су ВМ ВЛС Бр. З.К. и ВМ ВДЛСЗС “Sub Rosa” Бр. А.Н. потписали споразум на основу којег се успостављају блиски односи између двеју Обедијенција које у целости задржавају свој суверенитет и специфичности, што је, чини се, “формула” на основу које ће се најзад извршити укрупњавање предуго разједињене српске Масонерије.

1-3

Овај значајни скуп је представљао први Ритуални Рад Ложе “Свитање” из Бијељине (Република Српска) након 5 година мировања. У помоћ су им Братски прискочила Браћа из новосадске Ложе “Доситеј”, па је уприличен заједнички рад ових двеју радионица. Чекић је држао Часни Старешина “Доситеја” Бр. Д.Г., а у раду му је помагао Часни Старешина “Свитања” Бр. Д.М. Свечано је објављена вест да ће Ложа “Свитање” ући у Братски Ланац ВЛС, што ће бити потврђено на годишњој Скупштини у јуну месецу. Ложа “Свитање” је седма Ложа која ради под заштитом ВЛС, а прва са територије Републике Српске.

Браћа из “Доситеја” су уприличили несвакидашње изненађење оснивачу и првом Старешини своје Ложе Бр. М.Ц. прогласивши га за доживотног почасног Старешину ове Ложе. Бр. М.Ц. је видно дирнут, опасујући почасну Кецељу, евоцирао успомене од пре 15-ак година, и изразио наду да се у српској Масонерији више никад неће дешавати ствари који су га и удаљиле из Слободног Зидарства. Бр. М.Ц., иначе познати јавни радник, је бираним речима изразио захвалност Ложи “Доситеј” рекавши да у овој генерацији Слободних Зидара препознаје све оне вредности због којих је пре 20-ак година и закуцао на Двери Храма.

Основна тема овог историјског рада била је обележавање 275 година српско-мађарске Масонске сарадње. Браћа из Велике Ложе Мађарске су дошла у највишем саставу који је укључивао и Великог Мајстора Бр. П.П. као и почасног ВМ и претходног Старешину Ложе “Водолија” (“Vízöntő”) Бр. И.Т. који су дугогодишњи осведочени пријатељи Ложе “Доситеј” и српске Масонерије. Велики Беседник ВЛС Бр. Б.Р. је прочитао инструкцију на тему српско-мађарске Масонске сарадње у којој је изнео до данас непознате детаље које је открио током свог дугогодишњег истраживачког рада. 10-ак гостију из Мађарске су добили превод ове инструкције који је израдио претходни Старешина Ложе “Доситеј” Бр. Ј.К. који је симултано преводио и остала обраћања присутних.

2-3

Након напорне Градње, Браћа су наставила дружење на Белој Трпези, уз позната палићка вина, разноврсну храну и приче о Масонерији генерално, а посебно о даљим корацима који ће довести до још ближих односа између српских Масонских организација и развоја Слободног Зидарства у Републици Српској. По неподељеном мишљењу Браће из ВДЛСЗС “Sub Rosa”, Велике Ложе Мађарске, свих Ложа под заштитом Велике Ложе Србије и драгих гостију из Врховног Савета Србије, Браћа из Ложа “Доситеј” и “Свитање” заслужују све похвале за организацију овог значајног скупа.

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије