25.11.2019. – ПОТПИСАН БРАТСКИ СПОРАЗУМ СА ТРАДИЦИОНАЛНОМ ВЕЛИКОМ МАСОНСКОМ ЛОЖОМ СРБИЈЕ

29

25. новембра 2019. године потписан је Споразум о Братској сарадњи између Традицоналне Велике Масонске Ложе Србије и Велике Ложе Србије. Потписима Великих Мајстора, обе Велике Ложе, крунисани су претходни договори и усаглашавање ставова који су трајали више од годину дана.

Свечаном Ритуалном Раду, који је одржан у привременом Храму ТВМЛС, претходио је сусрет Браће која су чинила Делегацију ВЛС и Браће домаћина. Обе стране су представљала Браћа који су у Слободнозидарско Братство Иницирани у истој Поштованој Ложи “Побратим”, која је тада била у саставу Велике Ложе Југославије. Од тада је протекло знатно више од четврт века. Стицајем околности и дешавања из протеклог периода, Браћа су се нашла у различитим Обедијенцијама, али никад нису била у сукобу ни по једном основу. То и јесте био један од кључних основа у међусобним договорима да сачине и потпишу овај Споразум.

30-1024x683

Обзиром да нека Браћа на обема странама, нису имала прилику да се виде, неки чак и пуних петнаест година, сусрет овог пута је био срдачан, пун емоција и позитивне енергије. Позив за почетак Ритуалног Рада је на неко време прекинуо срдачна евоцирања прохујалих времена.

31

Овом Свечаном Раду, поред Делегација поменуте две Велике Ложе, биле су присутне и Делегације Великих Ложа из Аустрије, Мађарске, Румуније, Црне Горе, Малте и Италије и још две Велике Ложе из Србије. Рад је одржан у препуном Храму и обављен је беспрекорно по Шкостком Обреду Древном и Прихваћеном. Догађај је потврдио да се Братски Ланац неминовно шири и да постаје све чвршћи и стаменији.

Велики Мајстор ТВМЛС је од свих Великих Мајстора добио пригодне поклоне, а за узврат је свакоме од њих уручио позлаћену мистрију са угравираним датумом ради сећања на овај свечани догађај.

32-2-1024x683

Дружење је настављено за Братском Трпезом коју су Браћа из Традиционалне Велике Масонске Ложе Србије одлично организовала. Браћа су остала у пријатном разговору до дубоко у ноћ.

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије