17.12.2017. – БРАТУ ЂОРЂУ ВАЈФЕРТУ У ЧАСТ

Поштована Ложа “Ђорђе Вајферт 5995” организовала је 17. децембра 2017. године традиционални излет у Панчево. Том приликом, посетили су гроб првог Великог Мајстора Велике Ложе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца “Југославија” и првог Гранд Командера Врховног Савета Србије знаменитог Брата Ђорђа Вајферта. Својим присуством скуп су увеличала Браћа из Поштоване Ложе “Мудрост” – Часни Старешина Брат В.Ј. и пастмастер Брат К.К.

У надахнутој беседи Часни Старешина Поштоване Ложе “Ђорђе Вајферт 5995” Брaт П.П. подсетио је Браћу и присутне Сестре на велико дело уваженог Брата Ђорђа Вајферта.

22-1

“Какве су ти мисли, такав ти је живот. Ову максиму знају сви нарочито духом обдарени људи. Колику снагу имају ове речи знао је и Ђорђе Вајферт. Зато је говорио: ‘Неће све што сам ја умрети’. И заиста није! Иза њега остало је врхунско пиво, остали су моћни рудници, снажни динар и остали смо ми, његова Браћа по заклетви. ‘Дубоко верујем да сва моја Браћа морају чинити напоре на свом усавршавању, а радећи тако, усавршавају наше друштво. Тај труд, тај богомдани дар да изграђујемо сами себе и сопствени карактер је снага у коју ја верујем’, говорио је Вајферт. Био је вредан у својој Слободнозидарској Ложи, где су га ословљавали са Брате Ђуро. Забележено је да је писао ћирилицом, па је постао познат и његов потпис. Његови савременици су записали да је дужност обављао скромно и умерено, а да је најбољи епитаф за његов живот и рад ‘NON OMNIS MORIAR’, односно ‘НЕЋЕ СВЕ ШТО САМ ЈА УМРЕТИ’. Зато када нас питају ‘шта нам дође Ђорђе Вајферт’ можемо Слободно да кажемо више од хиљаду динара. Он је наш духовни отац, наш Брат, први Гранд Командер и Велики Мајстор, спиритус мовенс, неуништива и обновљива снага врсног Слободног Зидара”, рекао је између осталог Брат П.П.

Програм посете Трга Ђорђа Вајферта и поподневно дружење Браће и њихових лепших половина у ресторану на обали Тамиша реализовано је трудом Брата Н.П.

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије