27. до 28. 05.2016. – ПОСЕТА БРАЋИ ИЗ МАЂАРСКЕ

У оквиру вишегодишње сарадње П.Л. “Доситеј” са Oријента Нови Сад и П.Л. “Водолија” (“Vízöntő”) са Oријента Будимпешта, осмочлана делегација Браће из П.Л. “Доситеј” боравила је у престоници Мађарске 27. и 28. маја 2016. године. Делегацији се придружио и Моћни и Уважени Велики Мајстор Моћне и Уважене Велике Ложе Србије Брат З.К. Браћа из Мађарске су нас дочекала у њиховом велелепном Храму, где смо – након кратког дружења и присећања на раније сусрете – одржали заједнички Ритуални Рад. Са стране домаћина је, поред Старешинства и чланова П.Л. “Водолија”, Ритуалном Раду присуствовао и Моћни и Уважени Влики Мајстор Моћне и Уважене Велике Ложе Мађарске Шкотског Реда Древног и Прихваћеног, Брат И. Т.

9-4

Поштујући традицију са ранијих заједничких Ритуалних Радова да се током припрема за сусрет договарају актуелне теме које ће Браћи помоћи у тражењу истинског Светла и о којима се расправља на самом раду, и за овај сусрет су припремљене две Мајсторске Инструкције на тему: “Тајна”. Браћа су вечиту тему Масонске тајне о којој је Лесинг рекао да је “често ни они који врше иницијацију не знају, а они малобројни који их знају, не могу је испричати” покушали расветлити помоћу Мајсторских инструкција Часног Старешине П.Л. “Водолија” Брата П.П. и Мајстора Краљевске Уметности из П.Л. “Доситеј”, Брата В.В. Читање ових инструкција је – по општем уверењу, исказаном током дискусије о инструкцијама, допринело даљем учвршћивању Братског Ланца између ове две Поштоване Ложе. Након завршетка Ритуалног Рада Браћа из двеју Ложа међу којима се током претходних година развило истинско пријатељство, дружење су наставили за Белом Трпезом, до касно у ноћ.

10-2

Следећег дана је делегација Браће из Србије – поштујући ранији договор – отпутовала у посету Сентандреји, некадашњем центру Срба у Мађарској. Сентандреја је градић медитеранске атмосфере, удаљена свега двадесетак километара од Будимпеште, са калдрмисаним уличицама, барокном архитектуром, и црквама свих конфесија. Седиште је Будимске епархије Српске православне цркве. Близу града се налази етнографски музеј на отвореном и извор “Стара вода” где се по предању одмарао патријарх Арсеније Чарнојевић. Браћа су могла да посете четири православне цркве које се налазе у граду: Пожаревачку, Преображењску, Благовештанску као и Богородичну, познатију као Саборна или Београдска катедрала. Након обиласка градића која је права ризница прелепих примера српске барокне уметности, Браћа су се, пуни дивних утисака, вратили у Нови Сад, са намером да на јесен они угосте Браћу из Будимпеште на некој лепој локацији у Војводини.

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије