12.12.2015. – ТРАГОВИМА ЂОРЂА ВАЈФЕРТА

Поводом две деценије од оснивања Ложе “Ђорђе Вајферт 5995”, 12. децембра 2015. Старешинство и чланови ове Ложе симболично су упалили свеће на гробу првог Великог Мајстора Велике Ложе СХС Југославија и првог Гранд Командера Врховног Савета Србије, знаменитог Брата Ђорђа Вајферта.

Том приликом је Секретар Ложе “Ђорђе Вајферт” Бр. П.П. одржао свечану беседу следећег садржаја: “Данас смо испуњени посебним осећањима, пре свега поносом што смо доказали да смо у стању да истрајемо на великом задатку чије је темеље поставио велики човек, наш духовни отац и вољени Брат – Ђорђе Вајферт. Наша је дужност да баштинимо велико културно наслеђе које су нам у аманет оставили наши претходници. У обавези смо да бранимо слободу, једнакост и Братство, да будемо промотери тих светих вредности. Велики Вајферт је говорио да наши поступци увек треба да буду одмерени, без пристрасног заузимања одређене стране када су у питању начини како да се поправе услови живота наше породице, наше Браће, наших саплеменика. Наша је обавеза да радимо на побољшању друштва, да учинимо све што је у нашој моћи да свет који нас окружује буде мало мање мучан за оне који нису фаворизовани. Да будемо истинољубиви и правдољубиви. Нека нам овај велики јубилеј буде подстицај да наш Братски Ланац буде још чвршћи, а наша Градња поуздани светионик генерацијама које долазе”.

Живот Ђорђа Вајферта, индустријалца, првог гувернера Народне банке, ктитора, поштоваоца уметности и колекционара, добротвора, заштитника деце, жена и сиромашних, неисцрпан је извор инспирације за чланове Ложе која са поносом носи његово име, као и за све припаднике Братства Велике Ложе Србије. Дивећи се његовој великој Слободнозидарској заоставштини чланови Ложе “Ђорђе Вајферт” су обишли римокатоличку жупну цркву Свете Ане у Панчеву, коју је о свом трошку изградио Ђорђе Вајферт, као и нови трг код старе пиваре који носи његово славно име. Програм посете “Траговима Ђорђа Вајферта”, као и поподневно дружење Браће и њихових лепших половина у ресторану на обали Тамиша реализовано је трудом Брата Н.П.

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије