10. дo 12.06.2022. – ОСМИ МАСОНСКИ ИЗЛЕТ

1-1024x768

Да све оно што је добро код добрих људи лако прерасте у традицију, поново је показао Осми Масонски Излет. Традиционално, за место одржавања изабрано је Пријепоље са својом околином. Братство Поштоване Ложе “Светлост Балкана” се, са задовољством, поново прихватило сложене, али беспрекорне организације овог догађаја.

Скуп је трајао три дана, од 10. до 12. јуна 2022. Окупљање Браће, заједно са члановима њихових породица, почело је у петак, у току поподнева и предвечерја. Сеновити трем гостопримнице манастира Милешево је био место где смо се сакупили после пута. Уз Братске разговоре и освежење, напунили смо се енергијом да кроз планиране догађаје, заједно са изненађењима за која су знали само организатори, прођемо у веселој и јединственој Братској Колони.

2-1024x768

Суботње јутро је донело први наговештај да ће овај Масонски Излет бити тематски посвећен Витештву, онако како и доликује припадницима Шкотског Реда Древног и Прихваћеног. Брат В.Р. нас је веома надахнуто провео кроз дугу и живописну историју Милешева, али и увео у скривене архитектонске и иконографске симболе манастира и њихове поруке и завештања, међу којима је свакако највећа тајна копља Светог Ђорђа Победоносца.

3-576x1024

Оно што је следило је било адекватно оваквом почетку. Након краће вожње, током које су нам се, иза сваке кривине, откривале неке нове висине и дубине јединствене у својим перспективама живописног планинског крајолика западне Србије, дошли смо на обронке планине Јадовник, високе преко 1.700 метара. Наше одредиште је био манастир Давидовица из XIII века. Централни објекат је једноставна, али веома складна једнобродна црква, која својом једноставношћу недвосмислено открива философију монаха и витезова. У њој су сахрањени Југ Богдан и осам од његових Девет Југовића, његових витезова. Недалеко од манастира је био двор, у ком је живео и господарио Југ Богдан, војвода Вратко Немањић, у ком га је често посећивала његова сестра, кнегиња Милица.

Наставак овог јединственог духовног пута нас је одвео на Камену Гору, сада већ традиционалну завршну дестинацију Масонског Излета. Ту је уследило још једно, финално изненађење организатора. У три прелепа и школована женска гласа, сестара и ћерки наших домаћина, а capella је изведен potpourri старих, али и најновијих српских духовних песама. Избор песама, заједно са врхунским извођењем, створио је снажан и заокружен утисак непрекинутог јединства са нашим дубоким коренима.

Због свега овога, овај Масонски Излет ћемо памтити као посету Небеској Србији.

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије