07. до 09.06.2019. – СВЕЧАНА СКУПШТИНА ПОВОДОМ СТОТЕ ГОДИШЊИЦЕ ОД ОСНИВАЊА ВЕЛИКЕ ЛОЖЕ КРАЉЕВИНЕ СХС „ЈУГОСЛАВИЈА”

11-1

Велика Ложа Србије обележила је, на Свечаној годишњој Скупштини, одржаној 8. јуна 2019. године, на Оријенту Виминацијум, стоту годишњицу од оснивања Велике Ложе Краљевине Срба Хрвата и Словенаца “Југославија”. Светковини ВЛС присуствовали су и чланови Врховног Савета Србије, на челу са Неприкосновеним Великим Заповедником Братом Н.А. као и гости, Браћа из бројних Обедијенција, из пет држава, а сви су дочекани на свечан начин, уз челични свод и националну Химну. У овом величанственом скупу укупно је учествовало 113 Браће из наше земље и иностранства.

12-1

На Ритуалном Раду, делегати Поштованих Ложа у саставу ВЛС једногласно су донели одлуку да Брат З.К. и у наредне три године обавља дужност Моћног и Уваженог Великог Мајстора ВЛС. Једногласно је потврђен и избор Великих Официра ВЛС. Брат З.К. прочитао је Извештај о раду у претходном мандату, у којем је између осталог нагласио да је освећен нови Храм Велике Ложе Србије, чија је изградња завршена 2018. године уз помоћ Браће која су лично учествовала у радовима или донацијама помогла доврвшетак овог великог дела. За кратко време наш Храм постао је једно од најважнијих места Слободнозидарског окупљања у Србији, достојно традиције коју баштинимо и достојно нашег Прогласа о Слободнозидарској слободи.

ВЛС је на Свечаној Скупштини, прославаљајући век од настанка ВЛ Краљевине СХС “Југославија”, на свечан начин угостила Моћног и Уваженог Великог Мајстора Велике Ложе Мађарске Шкотског Реда Древног и Прихваћеног, Брата П.П. Рад је употпунила и Делегација Суверене Велике Ложе Аустрије, предвођена Моћним и Уваженим Великим Мајстором Братом М.М. Посетио нас је и Моћни и Уважени Велики Мајстор Велике Националне Ложе Црне Горе Брат С.В. као и Браћа из Румуније, из ПЛ “Патримониум” са Оријента Темишвар, на челу са Часним Старешином Братом Р.В. и Браћа из ПЛ “Мастерул Маноло”, са Оријента Куртеа де Арђеш, који раде под заштитом Велике Националне Ложе Румуније.

13-1

Прославу на Оријенту Виминацијум обележило је и потврђивање Споразума о сарадњи и препознавању између Велике Ложе Србије и Суверене Велике Ложе Аустрије, који су потписали Моћни и Уважени Велики Мајстори, Браћа З.К. и М.М.

Гости ВЛС били су и представници више Обедијенција из Србије, међу којима и Моћни и Уважени Велики Мајстор Велике Духовне Ложе Слободних Зидара Србије “Суб Роса” Брат А.Н, као и Моћни и Уважени Велики Мајстор Традиционалне Велике Масонске Ложе Србије, Брат Д.З. Светковини на Оријенту Виминацијум присуствовале су и Часне Старешине Поштованих Ложа – ПЛ “Феникс”, Брат М.М, ПЛ “Тринаесторица” Брат В.Ђ, ПЛ “Бенџамин Френклин”, Брат М.В, као и Велики Секретар Велике Регуларне Ложе Србије, Београд, Брат С.Б.

На Свечаној Скупштини Браћа су чула бројне детаље о Слободнозидарској прошлости, у обраћању Великог Канцелара ВЛС Брата В. Р. у част оснивања Велике Ложе Краљевине СХС “Југославија”. Гости из иностранства могли су да се увере у богатство традиције коју баштинимо, са зачецима Масонерије у Србији који сежу чак до краја 18. века, али и да сазнају више о историјским чињеницама о нашој земљи и искушењима са којима смо се током столећа суочавали.

Са делегатима из гостујућих Обедијенција, размењени су дарови, а Моћни и Уважени Велики Мајстор ВЛС З. К. упутио је пригодне речи добродошлице и захвалности. Гости су изнели веома позитивне утиске о нашој свечаности посвећеној једном веку од оснивања ВЛ Краљевине СХС “Југославија”. Посведочили су и о одличном пријему на који је наишао Прoглас о Слободнозидарској Слободи Велике Ложе Србије, као и да теже да делују управо у складу са принципима овог значајног документа.

14-1

По завршетку Ритуалног Рада, Браћа су, са својим породицама разговор наставила за Белом Трпезом, уз културно-уметнички садржај локалног ансамбла, који симболише овај крај и Србију. Поводом Скупштине и прославе ВЛС на Оријенту Виминацијум, за Браћу је организован тродневни програм и дружење, које је употпунило ову велику свечаност. Како доликује нашој баштини, сусрели смо се са културним и верским наслеђем, обилазивши цркве, споменике и друге локалне знаменитости, који су део богатства наше земље – Србије.

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије