6022-06-12-Fotografija-Velikog-Majstora-za-sajt-VLS

У садашње време, више него икада раније, имамо јасну слику света у ком живимо. Тај свет, иако се непрестано мења и сваким даном, измењен, израња пред нашим очима, јасно је подељен на свет Светлости и свет Таме. Велика Ложа Србије је опредељена да остане тамо где је одувек и била – у свету Светлости.

Једно такво Братство чини све да уложи још више труда у ширењу граница света Светлости, чврсто корачајући Путем који нам је већ одавно обележен и осветљен. Ложе, које раде под заштитом Велике Ложе Србије, као и сви њихови припадници, прво себи допуштају, а затим храбро и одважно, још крупнијим корацима, ступају напред, верни Светлости.

Највиши циљ Велике Ложе Србије је стварање и развој веома напредног и просвећеног друштва, у ком ће сви појединци живети у Слободи, Једнакости и Братству.

Слобода, као највиши циљ Велике Ложе Србије, пре свега се односи на слободу сваког појединца, али и посебно на слободу нашег Рода у целини. У друштву које нам је циљ да створимо и изградимо, сви његови припадници потпуно су свесни свих својих неизмерно великих обавеза и дужности, које имамо према нашим прецима, према својим ближњим, према себи самима и према нашим будућим. Сви ми заједно, у сваком тренутку, морамо да штитимо нашу тешко стечену и животима и великим жртвама плаћену Слободу, како не бисмо били принуђени да је поново плаћамо својим или жртвама и животима наших будућих.

Једнакост, као највиши циљ Велике Ложе Србије, односи се на неприкосновена права Човека, која је добио од Свевишњег Створитеља Свих Светова, да као Човек живи у свету једнаких могућности. У друштву које нам је циљ да створимо и изградимо, сви његови припадници су усмерени на увећање свог знања и образовања, пре свега духовног, и на искључиво коришћење сопствених способности и вештина у циљу развоја заједнице, у којој ће бити награђени у складу са количином и вредношћу свог рада, труда и залагања, не тражећи, не очекујући, нити захтевајући било какву незаслужену награду или повластицу, а нарочито не помоћ од било кога или од било чега из света Таме.

Братство, као највиши циљ Велике Ложе Србије, односи се на начин живота у свету Светлости, чије границе ширимо, оснажујемо и штитимо. У друштву које нам је циљ да створимо и изградимо, сви његови припадници су спрегнути, у сарадњи, на изградњи окружења у ком ће се, као саставни део напредне и просвећене заједнице, истински осећати браћом, живећи живот пуним плућима, уз сваки удах прожет Безусловном Љубављу.

У овако изграђеном друштву Слободе, Једнакости и Братства, ком тежимо, у сваком појединцу који у њему живи, дубоко се укорењује осећање припадности. Тако укорењеном осећању нису потребне никакве заклетве, нити сувишне и празне речи. Зато, све оне појединце, групе људи и организације, било домаће или иностране, чије деловање препознамо као део овако чистих тежњи, прихватићемо раширених руку. Они су наша Браћа, ма ком народу или вери припадали и ма из ког дела света долазили. Велика Ложа Србије је увек отворена за сарадњу, искључиво као равноправан учесник у уздизању Градње, која је у интересу оног дела Човечанства које тежи Светлости.

Рекао сам!

Брат Века Радоњић
Мајстор Масон Шкотског Реда Древног и Прихваћеног
Велики Мајстор Велике Ложе Србије

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије