IMG-2ca49228e7df6132b36f6ad736bc68ed-V2

Након 25 година новијег постојања нашег Братства у Републици Србији, после свих недаћа које су нас задесиле, а уз свакодневне притиске да се наш Братски Ланац ослаби и да се праведна Браћа скрену са правог пута Истине, најзад смо, слободни, изабрали свој пут. Ништа нам друго није преостало него да се ухватимо у још чвршћи Братски Ланац и јединствени кренемо у процес формирања Велике Ложе Србије, која ће, сигуран сам, бити право место за проучавање Слободнозидарске историје, место за  бриљантне Радове на откривању и спознаји Истине, место које ће свој праведној Браћи пружати подједнаке шансе за напредовање на Путу ка Светлости.

За такво место и са таквом Браћом, спреман сам да се ухватим у коштац са свим могућим и немогућим проблемима који нас могу задесити.

Пошто смо основали Велику Ложу Србије и регистровали је у Агенцији за привредне регистре Републике Србије, предстоји нам велики посао на изради статусних аката Обедијенције, јер ми смо, убеђен сам, људи и Браћа од реда и закона. Наравно, сва акта треба да буду усклађена са вишим актима, Конституцијама и Статутима. Драго ми је да међу нама има Браће правне струке вичне овим пословима.

Даље, предстоји нам пут ка међународном признавању, који неће бити нимало лак и који ће бити посут трњем, са „клиповима у точковима“ и бројним опструкцијама. Пресрећан сам што се наша инострана Браћа, са којима смо се Братимили, интересују за нас и што су спремна да заједно са нама и даље буду део истог нераскидивог Ланца Светског Слободног Зидарства.

Стални задатак Слободних Зидара, а наш посебно, је ширење и јачање Братског Ланца и пријем нове Браће. Међутим, морамо бити опрезни и селективни. Неконтролисан пријем нас је и довео у садашњу ситуацију. Морамо препознати међу Кандидатима оне који завређују наше поштовање и који већ имају Слободнозидарске особине, јер, како је говорио наш велики претходник и наш Брат Момчило Станковић: „Слободни Зидар се не ствара. Слободни Зидар се рађа“.

Сигуран сам да смо ми у стању да се носимо са будућношћу. Има нас довољно, имамо воље и знања и ништа нас не може омести на нашем путу ка Светлости.

Рекао сам.

Брат Зоран Кнежевић,
Мајстор Краљевске Уметности,
Велики Мајстор Велике Ложе Србије

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије