27.09.2020. – ПЕТА РЕДОВНА СКУПШТИНА ВЕЛИКЕ ЛОЖЕ СРБИЈЕ

Пета редовна Скупштина Велике Ложе Србије била је заказана за 5. јул 2020. године у Пријепољу, заједно са традиционалним Масонским излетом на Камену Гору.

Програм тродневног боравка Браће са породицама био је веома обећавајући, а одзив Браће импозантан. Као и ранијих година спавање је било организовано у конаку манастира Милешеве, а богата домаћа Трпеза у Ловачком дому на Каменој Гори. Требало је да то буде прилика да Браћи гостима из иностранства покажемо лепоте природе и споменике културе којима се поносимо.

21-1-1024x768

Међутим, ситуација изазвана пандемијом COVID-19 вируса и мере предузете од стране Владе Србије и Кризног Штаба, проузроковале су одлагање Пете редовне Скупштине Велике Ложе Србије на неодређено време.

Обзиром да се епидемиолошка ситуација у Србији знатно поправила и да су мере ублажене, Пета Редовна Скупштина Велике Ложе Србије одржана је 27. септембра 2020. Године у Храму Велике Ложе Србије. Да би се придржавала прописаних мера ограничења броја присутних на скуповима ова Скупштина је била Делегатска, односно поред Браће Делегата Поштованих Поштованих Ложа, Скупштини су присуствовала само Браћа Часне Старешине Поштованих Ложа и Старешинство Великог Већа Велике Ложе Србије. Остаје велики жал што Скупштини нису могла да присуствују остала Браћа из Велике Ложе Србије, а нарочито су нам недостајала Браћа из Братских Обедијенција из Србије и Браћа из Братских Обедијенција из Мађарске, Аустрије, Румуније, Црне Горе, Француске, Индије, Италије и Словеније.

Браћа Делегати Поштованих Поштованих Ложа, поштујући закључке Поштованих Ложа које представљају, прво су једногласно усвојили Архитектонску Таблу са претходне Скупштине Велике Ложе Србије, усвојили Дневни ред и Пословник о раду Пете Редовне Скупштине и прихватили Годишњи Извештај Великог Мајстора Велике Ложе Србије. Одлуке које су у надлежности Скупштине, а било је неопходно да их Велико Веће донесе између два скупштинска заседања, потврђене су једногласно.

Било је тешко донети Одлуку о успављивању једне Поштоване Ложе, али је то било неопходно због вишегодишње неактивности Браће из њених редова и потпуног одсуства одговарајуће комуникације са Великим Већем и осталим Поштованим Ложама.

Следећу Одлуку коју су Браћа Делегати имали на Дневном реду било је много лакше прихватити и усвојити, а то је била Одлука о придруживању Поштоване Ложе “Феникс” и стављању под заштиту Велике Ложе Србије. Претходно, Поштована Ложа “Феникс” била је под заштитом Врховног Савета Србије који је после увида у матрикуле Браће и кроз посете њиховим Ритуалним Радовима, закључио да може препоручити Великој Ложи Србије да усвоји Захтев Поштоване Ложе “Феникс” и да је прихвати у своје редове као пуноправног члана.

22

Ритуал Придруживања Поштоване Ложе “Феникс” водио је Моћни и уважени Велики Мајстор, а Часни Старешина Поштоване Ложе “Феникс” положио је свечану заклетву у своје име и у име своје Браће. После топлих речи добродошлице Брата Великог Беседника овај свечани тренутак је обележен раздраганом батеријом и шкотским ускликом “Слобода – Једнакост – Братство”.

На крају ове дивне церемоније Моћни и Уважени Велики Мајстор је прогласио отвореним Радове у зимском семестру 2020/21. године и одредио семестралну лозинку која је пронесена од уха до уха у Братском Ланцу.

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије