21.12.2017. – БРАЋА ИЗ ВЕЛИКЕ ЛОЖЕ СРБИЈЕ ОБЕЛЕЖИЛА ЗИМСКУ СВЕТКОВИНУ СВ. ЈОВАНА

Крај године право је време за Браћу да се окупе и мало опусте и одморе у лежернијој атмосфери. Већ по традицији таква прилика се указује на предивним ритуалним радовима Светог Јована.

Светковина Светог Јована, по којој се у Србији највише препознаје Ложа “Мудрост”, одликује се тиме што даје могућност да се у јединствени ритуал споје оба важна дела – рад у храму и богата Трпеза. То већ само по себи наглашава свечани и помало опуштени тренутак, али без претеривања у радости и весељу, што и јесте једна од основних поука Слободног Зидарства.

Браћа из Велике Ложе Србије окупила су се 21. децембра 2017. године да искажу поштовање традицији наших славних предака и са достојанством обележе зимску светковину Светог Јована. Ритуал прожет симболизмом, вековима се везује за солстицијум, односно краткодневницу и дугодневницу. У древним мистеријама ови дани увек су имали посебан значај, па данашњи Масони само настављају истим путем којим су многи прошли пре нас.

21-3

Свечаним радом руководио је В.Ј, Старешина Ложе “Мудрост”, у присутству великог Мајстора ВЛС Зорана Кнежевића и Старешина Ложа “Побратим” и “Светлост Балкана” М.М. и Д.Р. као и драга Браћа из Поштоване Ложе “Ђорђе Вајферт” који су помогли да све протекне у најбољем реду. После традиционалних пригодних беседа и здравица у славу наше државе и наше Градње, приступило се дегустирању одабраних јела и разговору о протеклој успешној години за Велику Ложу Србије.

Добро расположење које је владало било је за Официре Велике Ложе Србије и сву присутну Браћу најбољи доказ да енергија и пожртвовање, уграђени у саме темеље нашег храма и спојени цементом Братске љубави, сигурним кораком долазе до изражаја. Браћа су у опуштеној атмосфери уживала у “магичним” тренуцима, уверени да предстоје дани када ћемо, у Братској сарадњи са слободним зидарима целе наше отаџбине, исписивати нове златне странице Велике Ложе Србије.

Нека тако буде!

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије