07.12.2015. – ПРВИ УЧЕНИК ПРИМЉЕН У ВЛС

Ложа са најдужим непрекинутим стажом у послератној историји Слободног Зидарства у Србији, београдска Ложа “Побратим” (основана 1891, пробуђена 1990.) одржала је Ритуални Рад 07.12.2015. године, на коме је, свега два дана по Посвећењу и Преношењу Светла у ВЛС, примљен и први кандидат у Братство ВЛС. Након што је Експерт Ложе “Побратим”, Брат А.К. затворио кандидата у Собу за размишљање, започео је Ритуални Рад којим је руководио Часни Старешина Ложе “Побратим” – Брат З.С.

Након ритуалне иницијације новопримљеном Брату Д.З. – Масону Ученику Шкотског Реда Древног и Прихваћеног, Беседник Ложе “Побратим”, а истовремено и новоизабрани Велики Беседник ВЛС, Брат Б.Р. је у пригодном поздравном говору, новог Брата и присутне упознао са историјатом српске Масонерије, износећи неколико до сада непознатих и необјављених података о Ложи “Светлост Балкана” и њеном деловању током српско-турског рата којим је Србија повратила државну независност, и активности Браће из Ложе “Побратим” на стварању Краљевине СХС.

Рад су својим присуством увеличали и гости из других београдских Ложа, а посебно Бр. Г.П., Велики Обредник ВЛС, који је овом приликом обављао дужност Обредника Ложе, Велики Канцелар Бр. В.Р. и представници Врховног Савета Србије.

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије