26

Питање: Да ли су Слободни Зидари безбожници?

Одговор: Управо супротно! Слободни Зидари верују у Свевишњег Створитеља, кога називају Бескрајно Великим Градитељем Свих Светова, Великим Неимаром Свемира, Великим Архитектом Универзума и сл, а све у циљу како различито називање истог и јединог Свевишњег Створитеља (Бог, Јехова, Алах и др.) не би изазивало неслогу међу Браћом, јер “Брат је мио, кој’ год вере био”!

Питање: Да ли Слободни Зидари, као поборници глобализма, раде у интересу великих сила?

Одговор: Сваки прави Слободни Зидар првенствено ради на себи, на сопственом духовном развоју. Слободни Зидари из Велике Ложе Србије припадају “патриотском Слободном Зидарству”, које на прво место ставља породицу, државу, а евентуалне глобалне интересе човечанства само у функцији остваривања родољубивих интереса.

ПитањеДа ли је Слободно Зидарство у свету јединствено?

Одговор: И јесте и није. Сви Слободни Зидари света су Браћа. Они раде у много различитих Великих Ложа и других Слободнозидарских облика организовања, који су подељени у више сродних групација. Такође, знатне су и разлике у Обредима. Велика Ложа Србије практикује Шкотски Обред Древни и Прихваћени (AASR), најелитнији и најсимболичкији Слободнозидарски Ритуал, који се састоји од 33 Степена.

ПитањеДа ли је могуће истовремено бити Слободни Зидар и родољуб у Србији?

Одговор: Итекако је могуће, а поготово у Великој Ложи Србије. То је један од услова за улазак у наше Братство! Верност мајци Србији, вера у Свевишњег Створитеља и бесмртност душе уз поштовање породичних и моралних вредности су особине које мора да има сваки члан Велике Ложе Србије.

ПитањеКолико има Слободних Зидара у Србији?

Одговор: Око 3000, подељених у 15-ак Обедијенција.

ПитањеУ чему је разлика између српских Великих Ложа?

Одговор: Лако питање, али тежак одговор, који захтева доста времена и простора. На овом месту ћемо истакнути само ово: Велика Ложа Србије ради под моћном заштитом јединог исправног и регуларног Врховног Савета Србије, бори се за стриктно поштовање древних Слободнозидарских начела са јасним истицањем патриотског односа према Републици Србији, практикује искључиво Шкотски Ритуал, не дозвољава да лична сујета и среброљубље квари Братску слогу, уз једнако уважавање и поштовање према сваком Брату, па био он носилац 1. или 33. Степена. Ето, то су неке од одлика које Велику Ложу Србије чине другачијом од осталих српских Обедијенција.

rukavice-300x237

ПитањеДа ли има Слободних Зидара у данашњој Влади Републике Србије?

Одговор: Увек их је било, па их има и данас. Некад су у већини (укључујући и премијерско место), некад у мањини, али увек значајно утичу на политику Србије.

ПитањеКакав је однос Српске Православне Цркве према Слободном Зидарству?

Одговор: Најлибералнији у односу на друге хришћанске цркве. Многи српски Слободни Зидари су носили мантије, а и данас у редовима српског Слободног Зидарства има више православних свештеника. Током прошлих година, Слободни Зидари су били и митрополити, епископи, па и чак један светац, кога је СПЦ након мученичке смрти од усташке каме прогласила свештеномучеником.

ПитањеДа ли сви Слободни Зидари раде по истим Ритуалима?

Одговор: Не раде. У Србији се највише практикују Шредеров Ритуал и Шкотски Ритуал, а поједине (малобројне) Ложе практикују Ритуале Емулације, Јорка и Мемфис-Мизраима.

ПитањеДа ли су српски Слободни Зидари богаташи, или међу члановима има и радника и пољопривредника?

Одговор: Дефинитивно нису богаташи, јер је у Србији веома тешко постати богат, а остати поштен. Међу нама има веома добростојеће Браће, али и оних који живе као већина осталих грађана Србије. Генерално, чланови Слободнозидарског Братства припадају интелигенцији, тј. највећи број има универзитетско образовање, уз велики број доктора и магистара наука, па је број радника и пољопривредника незнатан. Мада, данас је тешко и дефинисати шта значи “радник” или “пољопривредник”. Фабричких радника у смислу схватања која су владала у 20. веку – нема, али има државних службеника и запослених код приватних послодаваца. Пољопривредника који са “ралом и воловима” обрађују своје њивице – нема, али има земљопоседника и бизнисмена који се баве производњом хране.

ПитањеКо су најпознатији српски Слободни Зидари?

Одговор: Војвода Живојин Мишић, Ђорђе Вајферт, Светомир Николајевић (први Слободни Зидар премијер), Стеван Мокрањац, Стеван Сремац… од давно преминулих. Поменућемо и неке српске Слободне Зидаре који су се последњих година преселили на Вечни Исток: глумци Драган Николић и Милорад Мандић Манда, писци Милорад Павић и Борислав Пекић, директор ЗОО врта Вук Бојовић, ватерполиста Мирко Сандић и многи други познати грађани Србије чији је допринос развоју Србије немерљив. Наравно, правила наше организације нам не дозвољавају да откријемо имена живих чланова.

ПитањеЗашто Слободни Зидари крију свој идентитет?

Одговор: У Србији никад није било лако борити се за општи просперитет и друштвени напредак, јер је то увек изазивало сумњичавост, па и одбојност. Већина народа, на жалост, и даље много лакше толерише махинације појединих тајкуна и политичара, него алтруистички и хуманитарни рад Слободних Зидара. Слично је и у многим другим земљама света. Да би наша градња била успешна, тајност чланства мора остати сачувана. Са друге старне, сваки Слободни Зидар је слободан да јавно обзнани свој Слободнозидарски статус, али никако у сврху “саморекламирања”.

masons-434-300x188

Питање: Шта је то “Слободнозидарска Тајна”?

Одговор: Свако од нас тражи тај одговор и налазимо га у различитим сегментима Слободног Зидарства. Слободнозидарска Тајна може да се открије и схвати само кроз чланство у Слободнозидарском Братском Ланцу.

Питање: Да ли се може очекивати материјална корист од чланства у Братству?

Одговор: Не, никаква материјална корист се не може очекивати. Међутим, самим долажењем у контакт са најистакнутијим члановима нашег друштва, пружа се читав низ нових животних могућности. Прави Слободни Зидари се гнушају оних који су “залутали” у Братство у потрази за послом, положајем, новцем… Такви се не задржавају дуго међу нама. Али постоје бројни примери Братске помоћи, када Браћа прискачу у помоћ Брату који је запао у финансијске тешкоће, а посебно породицама Брата који се преселио на Вечни Исток.

Cosmic-Consciousness-300x240

Питање: Да ли се може очекивати духовна корист од чланства у Братству?

Одговор: Наравно, и то велика. Ми се трудимо да постанемо бољи људи у сваком погледу, тако да је лична духовна изградња највећа награда за сваког члана Братства.

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије