16.12.2016. – 15 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ПЛ “ДОСИТЕЈ”

16. децембра 2016. године је прослављен јубилеј, 15 година од уношења Светла у ПЛ “Доситеј”.

У привременом Храму на Ор. Нови Сад је одржан свечани Ритуални Рад који је, осим саме чињенице да једна Ложа траје већ 15 година, овога пута био обележен још једним куриозитетом. Наиме, први пут у историји српског Слободног Зидарства на једном Ритуалном Раду су била присутна три Велика Мајстора, Велики Заповедник ВСС и Браћа из чак пет различитих Обедијенција. А сви из Србије!

Овај Рад је показао да је, ако не удружење, али свакако дружење српских Масона и могуће и потребно!

5-2

Из дружења се долази до блискости, из блискости се развија љубав, а из Братске Љубави после долазимо до свега оног лепог и узвишеног због чега смо и приступили овом древном Братству!

Прославу је својим присуством увеличао и први Часни Старешина ове Поштоване Ложе, наш драги Брат М.Ц. и показао нам својим речима и понашањем како се може бити и остати частан, поред свих невоља и искушења које нас окружују!

Треба поменути и да су драги гости добили пригодне поклоне, а то су овога пута биле књиге нашег Брата чије име и носи ова Поштована Ложа – Доситеја Обрадовића. Сви присутни, а било је скоро 50-оро Браће, су добили захвалнице са цитатом Доситеја:

“Погрешке ближњих ваља заборављати,
јер смо сви погрешкама подложни,
а добро учињено никада.
Немој ништа почињати ни предузимати,
пре него довољно расудиш
и добро не сазнаш
каква ће чему последица бити.
Последица не само овога
привременога и краткога живота,
но и саме вечности.
Не реци ништа чега се можеш застидети,
не учини ништа због чега се можеш покајати!”

Рад је завршен, како и доликује, за Белом Трпезом и дружењем до касно у ноћ. Сви присутни ће се сећати ове вечери као искорак у Слободу – Једнакост – Братство, какво нам је потребно! Време пред нама ће показати да ли смо за нешто више спремни и способни!

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије