11.12.2021. – ТРИ ЈУБИЛЕЈА

Очекивања и радост прослављања датума праћена су често са непредвидљивим околностима за које несвесно или свесно знамо да постоје али их не прихватамо као тачне. У свакодневници ми се обазиремо на чекање датума који прослављамо а заправо требамо славити сваки дан. Сваки дан је уписан за нас било да је он лепим или непријатним поводом.

11-1024x768

Браћа су у својим Поштованим Ложама својим марљивим радом и несебичним дељењем својих знања, талената и емоција показали да је вредност саткана у континуитету као нека добро уштимована композиција између сваког даха. Отварањем зимског семестра свих Поштованих Ложа радови на Градњи су започети. Дало се наслутити да долазе јубилеји те се тако прионуло на припреме које су текле несметано али са пуно пажње о сваком детаљу.

12

Посебна је прилика прославити троструки јубилеј, тј. заједничко славље три Поштоване Ложе. Поштована Ложа “Светлост Балкана” славила је 145 година од оснивања и 20 година од реоснивања и поновног уношења Светла. Поштована Ложа “Доситеј” славила је 20 година од оснивања и уношења Светла, а у Поштовану Ложу “Мудрост” Светлост је унета пре 15 година. Одржан је заједнички Ритуални Рад све три Ложе са гостима по Оријенту, али Браћи без статуса госта већ по жељи да су стално са нама, који су дошли из Београда и Беча. Ритуални рад је одржан 11. децембра 2021. на Оријенту Нови Сад, на меридијанима који су се у свим мапама водили само једним мотом, а то је СЛОБОДА, ЈЕДНАКОСТ и БРАТСТВО!

После заносног и успешног рада, ВИНО. О том пићу многе су се песме испевале, многе радосне па и оне тужне тренутке сакупљало је попут кишнице у сваку чашу сваку кап те је оријент и локалитет Сремских Карловаца позвао на дегустацију вина. Браћа су се прошетала улицом својих Братских очева Стратимировића, Рајића, Радичевића, Змаја, Текелије и стопама чврстих корака дошли до породичне винарије где су на тренутак помислили како се у вину ипак крије истина и како је она несагледиви облик који се претаче и прихвата своју форму и суштину. Један Брат Браћи по слову и мисли преточеној у перо познат у књигу утисака винарије је оставио своју импресију: “Понећу најлепше укусе вине да бих се вратио по нове, и утиске да о њима на делима причам, јер у вину је истина а лагати се не сме.”

Срећан пут, загрљај међу Браћом, која флаша вина да уз отварање пампура, увод у здравицу: “Ову боцу сам купио…” буде интимно присећање овог дивног дружења са Браћом на прослави јубилеја.

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије