Ложа СЛ.01 “Побратим”, Ор. Београд

01-PL-Pobratim_logo

Успон српског Слободног Зидарства се везује за оснивање Ложе “Побратим”. Од уношења Светла 1891, па до 1940. године, чланови ове Ложе су у великој мери допринели да југословенско и српско Слободно Зидраство постане важна карика међународног Братског Ланца Слободних Зидара. Имена Ђорђа Вајферта, Сретена Стојковића, Стевана Мокрањца, Јована Алексијевића, Станислава Биничког, Стевана Сремца, Ђоке Миловановића, Петра Убавкића, Лазе Пачуа… су златним словима уписана у историју српског Слободног Зидарства. Ложа је пробуђена 1989. и дуго је била најбројнија, најутицајнија и најснажнија српска Ложа, са око 150 чланова, која је, на овај или онај начин, учествовала у оснивању готово свих данас активних Ложа у Србији. Ложа “Побратим”, је у складу са својом девизом “Брат је мио, које вере био”, одувек посебан акценат стављала на развијање и поштовање верске и националне толеранције.

Ложа СЛ.02 “Ђорђе Вајферт 5995”, Ор. Београд

02-PL-Djordje-Vajfert_logo

Браћа – банкари, трговци, предузетници и привредници – дотадашњи чланови Ложе “Побратим”, основали су 1995. Ложу “Ђорђе Вајферт”, са намером да се први пут на територији Србије формира Ложа која ће првенствено окупљати бизнисмене. Будући да дух Слободног Зидарства превазилази све животне оквире и догме, Ложа “Ђорђе Вајферт” полако постаје матично градилиште за Браћу различитих професија и интересовања. Декретом Врховног Савета Србије од 13. јуна 2015. и уписом у регистар удружења АПР, Ложа отпочиње своју самосталну градњу под називом Ђорђе Вајферт 5995”, да би убрзо ушла у Слободнозидарски Савез са другим правим и потпуним Слободнозидарским Ложама и своје радове наставила под заштитом Велике Ложе Србије. Тренутно Ложу чине Браћа најразличитијих занимања, међу којима има највише привредника, али њене Колоне чине и адвокати, новинари, државни чиновници, занатлије… Ложа се, између осталог, бави каритативним, истраживачким и информативним радом, а посебно питањима одгонетања симболике Слободног Зидарства, као и баштињења високих моралних вредности чији је симбол знаменити Ђорђе Вајферт, чије име с поносом и пијететом носи.

Ложа СЛ.03 “Свети Сава”, Ор. Београд

03-PL-Sveti-Sava_logo

Ложа “Свети Сава” једна је једна од најстаријих и најзначајнијих Слободнозидарских Ложа у послератној историји српске Масонерије. За њено оснивање везује се име познатог сликара Драгана Малешевића – Тапија, Великог Заповедника Врховног Савета Србије, који је заједно са још шесторицом Браће 1998. године основао ову Ложу. Браћа из Ложе “Свети Сава” никада нису инсистирали на масовности чланства, али су својим доприносом заслужили епитет једне од најјачих карика српског Слободнозидарског Ланца. Важни историјски догађаји нису остављали Ложу “Свети Сава” по страни, и она се увек налазила у центру свих збивања у Великој Ложи и око ње. После смрти Драгана Малешевића – Тапија, Ложа “Свети Сава” нашла се на линији озбиљних потреса у српском Слободном Зидарству, због чега је и успавана 2006. године. Пробуђена је поново пет година касније, ентузијазмом и иницијативом неколицине Браће, на челу са Бр. О.Н. и Великим Мајстором Бр. Бранком Медојевићем, који је такође био члан ове Ложе. После смрти Великог Мајстора 2013. године, поново је дошло до подела, али је Ложа остала под окриљем Врховног Савета Србије и Велике Ложе Србије, поштујући дело које су започели Бр. Драган Малешевић – Тапи, Бр. Драган Мартиновић и Бр. Бранко Медојевић.

Ложа СЛ.04 “Доситеј”, Ор. Нови Сад

04-PL-Dositej_logo

Ложа “Доситеј” наставља традицију српске Слободнозидарске Ложе “Доситеј Обрадовић” која је у периоду од 1922. до 1940. радила на Оријенту Београд. Међу члановима тадашњег “Доситеја” били су и нобеловац Иво Андрић, професори и историчари Др. Владимир Ћоровић и Др. Виктор Новак, композитор Михаило Вукдраговић, књижевник Нико Бартуловић, глумац Раша Плаовић и др. Данашња новосадска Ложа “Доситеј” је основана 16.12.2001. године и у њеном чланству се налазе Браћа, не само из “Српске Атине”, већ и из многих других војвођанских градова. Надахнути просветитељским делом Доситеја Обрадовића, и вођени мотоом ложе “Идућ’ учи, у векове гледа”, чланови ове Ложе посебан акценат у својој градњи стављају на духовни развој и афирмацију толеранције и љубави у Братском Ланцу.

Ложа СЛ.05 “Светлост Балкана”, Ор. Пријепоље

05-PL-Svetlost-Balkana_logo

Ложа “Светлост Балкана” је основана 1876. године у Београду, а као Права и Потпуна ложа, под заштитом Великог Оријента Италије, почела је да шири Светло по Србији од 04.04.1877. године. Много година касније, почетком 21. века, 2001. године, чланови ложе “Побратим”, одлучују да пробуде ову Ложу и пренесу јој Оријент у Пријепоље. Чином уношења Светла, ова Радионица постаје прва Слободнозидарска Ложа у југозападној Србији. Од оснивања Ложе, чланови Ложе “Светлост Балкана” су обављали многе значајне дужности у српском Слободнозидарском Братском Ланцу, доказујући да и Слободни Зидари из мањих места, вођени љубављу према Истини, могу на равноправан начин да утичу на развој српске Масонерије. Ложа је дала Великог Мајстора Бр. Веку Радоњића.

Ложа СЛ.06 “Мудрост”, Ор. Београд

06-PL-Mudrost_logo

Ложу “Мудрост” су 30.05.2006. основала деветорица Браће из Ложа “Истина”, “Побратим”, “Свети Сава” и “Ђорђе Вајферт”, а Светлост је свечано унета 03.11.2006. године. Церемонијом је руководио тадашњи Велики Мајстор Бр. Драган Мартиновић (који је данас Почасни Велики Мајстор ВЛС), а осим бројне Браће из Србије, учествовали су представници Велике Ложе Француске и Велике Националне Ложе Румуније, као и велики број Браће из Словеније. На истом свечаном Ритуалном Раду унета је Светлост и у Ложу “Драган Малешевић – Тапи”. Од оснивања 2006. године, па до данас, Ложа “Мудрост” је увек била једна од највећих српских Ложа. У појединим тренуцима бројала је и близу 100 чланова, па је у складу са Слободнозидарском традицијом из ње проистекло неколико Ложа и Венчића. Ложа “Мудрост” је дала два Велика Мајстора, покојног Бр. Бранка Медојевића и Бр. Зорана Кнежевића. Посебан квалитет раду Ложе “Мудрост” даје њена развијена међународна сарадња са бројним Ложама из Шпаније, Румуније, Бугарске, Италије, Русије… По овоме је Ложа “Мудрост” препознатљива и цењена у светским Слободнозидарским оквирима. Из њених редова долази и Бр. М.К, бивши генерални секретар Међународне конфедерације уједињених Великих Ложа (ICUGL), који је до 2014. године обављао ову значајну дужност.

Ложа СЛ.08 “Феникс”, Ор. Београд

08-PL-Fenix_logo

Братство Ложе “Феникс” се окупило 2019. године са идејом да афирмисањем Истине и Слободе као врховних вредности друштва активно учествује у духовној обнови свог народа и државе. Братство Ложе “Феникс” се у свом раду залаже да мудрошћу, снагом и лепотом допринесе раздвајању тамних од светлих стаза будућности, те да буде упориште и стуб развоја националног витештва, заснованог на древним знањима, традицији и вредностима достигнутим великим пожртвовањем наших предака током претходних седам и по миленијума постојања. У времену које немилосрдно поништава традиционалне идеје и вредности, Братство Ложе “Феникс” својим духовним радом настоји да оснажи напоре свих свесних људи, како би окупљањем око светлосног стуба омогућили остварење будућности Истине, Слободе и Достојанства сваког њеног заслужног појединца. Укратко, све у складу са Божијом вољом и ништа више од тога. Али и ништа мање.

Ложа СЛ.09 “Код Девет Дирека”, Ор. Шабац

09-PL-Kod-Devet-Direka_logo

Ложа “Код Девет Дирека” је основана у новембру 2023, на Оријенту Шабац. Основало ју је неколико Браће из Ложе “Братство” са истог Оријента. Светлост је унео Велики Мајстор Велике Ложе Србије Бр. Века Радоњић. Ложа заснива свој рад на начелима Љубави, Истине и Части, ширећи Слободнозидарско Светло у Шапцу и региону Мачве.

Велика Ложа Србије © 2023. Дизајн и израда: Издавачки одбор Велике Ложе Србије