Ложе

Pobratim_logo  Ложа бр. 001 – ПОБРАТИМ (Ор .:. Београд)

Успон српског Слободног Зидарства се везује за оснивање ложе “Побратим”. Од уношења Светла 1891. па до 1940. године, чланови ове ложе су у великој мери допринели да југословенска и српска Масонерија постане важна карика међународног Братског Ланца Слободних Зидара. Имена Ђорђа Вајферта, Сретена Стојковића, Стевана Мокрањца, Јована Алексијевића, Станислава Биничког, Стевана Сремца, Ђоке Миловановића, Петра Убавкића, Лазе Пачуа… су златним словима уписана у историју српског Слободног Зидарства. Ложа је пробуђена 1989. и дуго је била најбројнија, најутицајнија и најснажнија српска ложа са око 150 чланова, која је, на овај или онај начин, учествовала у оснивању готово свих данас активних ложа у Србији. Ложа “Побратим”, је у складу са својом девизом “Брат је мио, које вере био”, одувек посебан акценат стављала на развијање и поштовање верске и националне толеранције.

vajfert5995-e1451049011465  Ложа бр. 002 – ЂОРЂЕ ВАЈФЕРТ (Ор .:. Београд)

Браћа банкари, трговци, предузетници и привредници, дотадашњи чланови Ложе “Побратим”, основали су 1995. Ложу “Ђорђе Вајферт”, са намером да се први пут на територији Србије формира ложа која ће првенствено окупљати бизнисмене. Будући да дух Слободног Зидарства превазилази све животне оквире и догме, Ложа “Ђорђе Вајферт” полако постаје матично градилиште за браћу различитих професија и интересовања. Декретом Врховног Савета Србије од 13. јуна 2015. и уписом у регистар удружења АПР, ложа отпочиње своју самосталну градњу под називом П:.Л:. ”Ђорђе Вајферт 5995”, да би убрзо ушла у слободнозидарски Савез са другим правим и потпуним слободнозидарским Ложама и своје радове наставила под заштитом Велике Ложе Србије. Тренутно Ложу чине Браћа најразличитијих занимања, међу којима има највише привредника, али њене колоне чине и адвокати, новинари, државни чиновници, занатлије… Међу члановима Ложе “Ђорђе Вајферт” има и луфтона (синови Масона). Ложа се, између осталог, бави каритативним, истраживачким и информативним радом, а посебно питањима одгонетања симболике Слободног Зидарства, као и баштињења високих моралних вредности чији је симбол знаменити Ђорђе Вајферт, чије име с поносом и пијететом носи.

Sveti-Sava-5998-logo-mali-150x150  Ложа бр. 003 – СВЕТИ САВА (Ор .:. Београд)

Слободнозидарска Ложа “Свети Сава” једна је једна од најстаријих и најзначајнијих масонских ложа у послератној историји српске Масонерије. За њено оснивање везује се име познатог сликара Драгана Малешевића – Тапија, Гранд Командера Врховног Савета Србије, који је заједно са још шесторицом Браће 1998. године основао ову ложу. Браћа из Ложе “Свети Сава” никада нису инсистирали на масовности чланства, али су својим доприносом заслужили епитет једне од најјачих карика српског Масонског ланца. Важни историјски догађаји нису остављали Ложу “Свети Сава” по страни, и она се увек налазила у центру свих збивања у Великој Ложи и око ње. После смрти Драгана Малешевића – Тапија, Ложа “Свети Сава” нашла се на линији озбиљних потреса у српској Масонерији, због чега је и успавана 2006. године. Пробуђена је поново пет година касније, ентузијазмом и иницијативом неколицине браће, на челу са Старешином Бр. О.Н. и Великим Мајстором Бранком Медојевићем, који је такође био члан ове ложе. После смрти Великог Мајстора 2013. године, поново је дошло до подела, али је ложа остала под окриљем Врховног Савета Србије и Велике Ложе Србије, поштујући дело које су започели Драган Малешевић – Тапи, Драган Мартиновић и Бранко Медојевић.

dositej-150x150  Ложа бр. 004 – ДОСИТЕЈ (Ор .:. Нови Сад)

Ложа “Доситеј”, основана 2001. године на Оријенту Нови Сад, наставља традицију српске Слободнозидарске Ложе “Доситеј Обрадовић” која је у периоду 1922-1940 радила на Оријенту Београд. Међу члановима тадашњег “Доситеја” били су и нобеловац Иво Андрић, професори и историчари Др Владимир Ћоровић и Др Виктор Новак, композитор Михаило Вукдраговић, књижевник Нико Бартуловић, глумац Раша Плаовић и др. Данашња новосадска Ложа “Доситеј” је основана 16.12.2001. године и у њеном чланству се налазе Браћа, не само из “Српске Атине”, већ и из многих других војвођанских градова. Надахнути просветитељским делом Доситеја Обрадовића, и вођени мотом ложе “Идућ’ учи, у векове гледа”, чланови ове ложе посебан акценат у својој градњи стављају на духовни развој и афирмацију толеранције и љубави у Братском Ланцу.

Svetlost-Balkana-logo-271x300

Ложа бр. 005 – СВЕТЛОСТ БАЛКАНА (Ор .:. Пријепоље)

Ложа “Светлост Балкана” је основана 1876. године у Београду, а као права и потпуна ложа, под заштитом Великог Оријента Италије, је почела да шири Светло по Србији од 04.04.1877. године. Много година касније, почетком 21. века, 2001. године, чланови ложе “Побратим”, одлучују да пробуде ову ложу и пренесу јој Оријент у Пријепоље. Чином уношења Светла, ова радионица постаје прва Слободнозидарска Ложа у југозападној Србији. Током последњих 15-ак година, чланови Ложе “Светлост Балкана” су обављали многе значајне дужности у српском масонском Братском Ланцу, доказујући да и Масони из мањих места, вођени љубављу према Истини, могу на равноправан начин да утичу на развој српске Масонерије.

Mudrost_logo  Ложа бр. 006 – МУДРОСТ (Ор .:. Београд)

Од оснивања 2006. године, па до данас, Ложа “Мудрост” је увек била једна од највећих српских ложа. У појединим тренуцима бројала је и близу 100 чланова, па је у складу са масонском традицијом из ње проистекло неколико ложа и венчића. Иако најмлађа у ВЛС, Ложа “Мудрост” је дала два Велика Мајстора, преминулог Бр. Бранка Медојевића и актуелног Великог мајстора ВЛС Бр. Зорана Кнежевића. Ложу “Мудрост” су 30.05.2006. основала деветорица Браће из ложа “Истина”, “Побратим”, “Свети Сава” и “Ђорђе Вајферт”, а Светлост је свечано унета 03.11.2006. године. Церемонијом је руководио тадашњи Велики Мајстор Бр. Драган Мартиновић (који је данас почасни Велики Мајстор ВЛС), а осим бројне браће из Србије, учествовали су представници Велике Ложе Француске и Велике Националне Ложе Румуније, као и велики број браће из Словеније. На истом свечаном ритуалном раду унета је светлост и у Ложу Драган Малешевић – Тапи. Посебан квалитет раду Ложе “Мудрост” даје њена развијена међународна сарадња са бројним ложама из Шпаније, Румуније, Бугарске, Италије, Русије… По овоме је Ложа “Мудрост” препознатљива и цењена у светским масонским оквирима. Из њених редова долази и Брат М.К., доскорашњи генерални секретар Међународне конфедерације уједињених великих ложа (ICUGL), који је до 2014. године обављао ову значајну дужност.

Ложа бр. 008 – ФЕНИКС (Ор .:. Београд)              milan_logo_f

Братство ложе Феникс се сакупило 2019. године са идејом да афирмисањем Истине и Слободе као врховних вредности друштва активно учествује у духовној обнови свог народа и државе. Братство ложе Феникс се у свом раду залаже да мудрошћу, снагом и лепотом допринесе раздвајању тамних од светлих стаза будућности, те да буде упориште и стуб развоја националног витештва, заснованог на древним знањима, традицији и вредностима достигнутим великим пожртвовањем наших предака током претходних седам и по миленијума постојања. У времену које немилосрдно поништава традиционалне идеје и вредности, Братство ложе Феникс својим духовним радом настоји да оснажи напоре свих свесних људи, како би окупљањем око светлосног стуба омогућили остварење будућности Истине, Слободе и Достојанства сваког њеног заслужног појединца. Укратко, све у складу са Божијом вољом и ништа више од тога. Али и ништа мање.

Велика Ложа Србије © 2016 Дизајн и израда А.К.