28.12.6019. ПРОСЛАВА СВЕТКОВИНЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗИМСКОГ

112

28. децембра Поштована Ложа Мудрост одржала је Ритуални Рад на коме је прослављена Светковина Светог Јована, која се се одржава у време које се поклапа са данима када је обданица најкраћа, односно Зимским Солстицијем. Светковање Светог Јована Зимског се још назива и Рад Ложе за Трпезом, Ритуални Обед, Агапе, Краткодневничка Гозба или Банкет Реда. Ритуални Рад је одржан у клубу Велике Ложе Србије, уз уобичајено послужење хране и пића, јер је ова Светковина усмерена на деобу хране и заједничко проживљавање духа античких гозби.

123

Ритуални Рад су водили Официри Поштоване Ложе Мудрост, а присуствовала су Браћа из скоро свих Савезних Ложа које раде под заштитом Велике Ложе Србије. Светковини су присуствовали и гости из Традиционалне Велике Масонске Ложе Србије, Поштованих Ложа Феникс и Бенџамин Френклин, а све у духу јачања Братског Ланца у складу са Прогласом о Слободнозидарској Слободи. Обзиром на присуство великог броја учесника Прославе, као и добро расположење присутних, Ритуални Рад је одражвао блискост и повезаност Браће из различитих Ложа и Обедијенција.

 

111  Имајући у виду да је  Прослава Светог Јована Зимског по правилу последњи Ритуални Рад у Зимском семестру, Велики Мајстор Велике Ложе Србије је на крају Ритуалног Рада објавио завршетак зимског семестра за 6019. Г.И.С.

 

Након Завршетка Рада, Браћа су наставила са дружењем за трпезом, у пријатељском разговору, сумирајући искуства из протеклог, по оценама учесника, веома успешног семестра, уз лепе жеље за остварење планова и у наредној 6020. Г.И.С.

 

 

Велика Ложа Србије © 2016 Дизајн и израда А.К.