08.06.6019. СВЕЧАНА СКУПШТИНА ПОВОДОМ СТОТЕ ГОДИШЊИЦЕ ОД ОСНИВАЊА ВЛ КРАЉЕВИНЕ СХС „ЈУГОСЛАВИЈА”

 

Image-5-768x468

Велика Ложа Србије обележила је, на Свечаној годишњој Скупштини, одржаној 8. јуна 6019. године, на Оријенту   Виминацијум, Стоту годишњицу од оснивања Велике Ложе Краљевине Срба Хрвата и Словенаца „Југославија”. Светковини  ВЛС присуствовали су и Чланови Врховног Савета Србије, на челу са Неприкосновеним Великим Заповедником Братом Н. А. као и гости, Браћа из бројних Обедијенција, из пет држава, а сви су дочекани на свечан начин, уз челични свод и националну Химну. У овом величанственом скупу укупно је учествовало 113 Браће из наше земље и иностранства.

Image-3-300x200  На Ритуалном Раду, делегати Поштованих Ложа у саставу ВЛС једногласно су донели одлуку да Брат З. К. и у наредне три године обавља дужност Моћног и Уваженог Великог Мајстора ВЛС. Једногласно је потврђен и избор Великих Официра ВЛС. Брат З. К. прочитао је Извештај о раду у претходном мандату, у којем је између осталог нагласио да је освећен нови Храм Велике Ложе Србије, чија је изградња завршена 6018. године уз помоћ Браће која су лично учествовала у радовима или донацијама помогла доврвшетак овог великог дела. За кратко време наш Храм постао је једно од најважнијих места слободнозидарског окупљања у Србији, достојно традиције коју баштинимо и достојно нашег Прогласа о слободнозидарској слободи.

ВЛС је на Свечаној Скупштини, прославаљајући век од настанка ВЛ Краљевине СХС „Југославија”, на свечан начин угостила Моћног и Уваженог Великог Мајстора Велике Ложе Мађарске Шкотског Реда Древног и Прихваћеног, Брата П. П. Рад је употпунила и Делегација Суверене Велике Ложе Аустрије, предвођена Моћним и Уваженим Великим Мајстором Братом М. М. Посетио нас је и Моћни и Уважени Велики Мајстор Велике Националне Ложе Црне Горе Брат С. В. као и Браћа из Румуније, из ПЛ Патримониум са Оријента Темишвар, на челу са Часним Старешином Братом Р. В. и Браћа из ПЛ Мастерул Маноло, са Оријента Куртеа деАрђеш, који раде под заштитом Велике Националне Ложе Румуније.Image-1-265x400

Прославу на Оријенту Виминацијум обележило је и потврђивање Споразума о сарадњи и препознавању између Велике Ложе Србије и Суверене Велике Ложе Аустрије, који су потписали Моћни и Уважени Велики Мајстори, Браћа З. К. и М. М.

Гости ВЛС били су и представници више Обедијенција из Србије, међу којима и Моћни и Уважени Велики Мајстор Велике Духовне Ложе Слободних Зидара Србије „Суб Роса” Брат А. Н, као и Моћни и Уважени Велики Мајстор Традиционалне Велике Масонске Ложе Србије, Брат Д. З. Светковини на Оријенту Виминацијум присуствовале су и Часне Старешине Поштованих Ложа – ПЛ Феникс, Брат М. М, ПЛ Тринаесторица Брат В. Ђ, ПЛ Бенџамин Френклин, Брат М. В, као и Велики Секретар Велике Регуларне Ложе Србије, Београд, Брат С. Б.

На Свечаној Скупштини Браћа су чула бројне детаље о слободнозидарској прошлости, у обраћању Великог Канцелара ВЛС Брата В. Р. у част оснивања Велике Ложе Краљевине СХС „Југославија”. Гости из иностранства могли су да се увере у богатство традиције коју баштинимо, са зачецима масонерије у Србији који сежу чак до краја 18. века, али и да сазнају више о историјским чињеницама о нашој земљи и искушењима са којима смо се током столећа суочавали.

Са делегатима из гостујућих Обедијенција, размењени су дарови, а Моћни и Уважени Велики Мајстор ВЛС З. К. упутио је пригодне речи добродошлице и захвалности. Гости су изнели веома позитивне утиске о нашој свечаности посвећеној једном веку од оснивања ВЛ Краљевине СХС „Југославија”. Посведочили су и о одличном пријему на који је наишао Прoглас о Слободнозидарској Слободи Велике Ложе Србије, као и да теже да делују управо у складу са принципима овог значајног документа.Image-768x512

По завршетку Ритуалног Рада, Браћа су, са својим породицама  разговор наставила за Белом Трпезом, уз културно-уметнички садржај локалног ансамбла, који симболише овај крај и Србију. Поводом Скупштине и прославе ВЛС на Оријенту Виминацијум, за Браћу је организован тродневни програм и дружење, које је употпунило ову велику свечаност. Како доликује нашој баштини, сусрели смо се са културним и верским наслеђем, обилазивши цркве, споменике и друге локалне знаменитости, који су део богатства наше земље – Србије.

Велика Ложа Србије © 2016 Дизајн и израда А.К.