Браћа из Велике Ложе Србије обележила зимску светковину Св. Јована

Крај године право је време за браћу да се окупе и мало опусте и одморе у лежернијој атмосфери. Већ по традицији таква прилика се указује на предивним ритуалним радовима Светог Јована.

Светковина Светог Јована, по којој се у Србији највише препознаје ложа Мудрост, одликује се тиме што даје могућност да се у јединствени ритуал споје оба важна дела – рад у храму и богата трпеза. То већ само по себи наглашава свечани и помало опуштени тренутак, али без претеривања у радости и весељу, што и јесте једна од основних поука слободног зидарства.

Браћа из Велике Ложе Србије окупила су се 21. децембра 2017. годин480zimski-300x225  е да искажу поштовање традицији наших славних предака и са достојанством обележе зимску светковину Светог Јована. Ритуал прожет симболизмом, вековима се везује за солстицијум, односно краткодневницу и дугодневницу. У древним мистеријама ови дани увек су имали посебан значај, па данашњи масони само настављају истим путем којим су многи прошли пре нас.

Свечаним радом руководио је В.Ј, старешина ложе Мудрост, у присутству великог мајстора ВЛС Зорана Кнежевића и старешина ложа Побратим и Светлост Балкана М.М. и Д.Р. као и драга Браћа из Поштоване Ложе Ђорђе Вајферт који су помогли да све протекне у најбољем реду. После традиционалних пригодних беседа и здравица у славу наше државе и наше градње, приступило се дегустирању одабраних јела и разговору о протеклој успешној години за Велику Ложу Србије.

Добро расположење које је владало било је за официре Велике Ложе Србије и сву присутну браћу најбољи доказ да енергија и пожртвовање, уграђени у саме темеље нашег храма и спојени цементом братске љубави, сигурним кораком долазе до изражаја. Браћа су у опуштеној атмосфери уживала у „магичним“ тренуцима, уверени да предстоје дани када ћемо, у братској сарадњи са слободним зидарима целе наше отаџбине, исписивати нове златне странице Велике Ложе Србије.

Нека тако буде!

Велика Ложа Србије © 2016 Дизајн и израда А.К.