ШЕСТА РЕДОВНА СКУПШТИНА ВЕЛИКЕ ЛОЖЕ СБИЈЕ И СЕДМИ МАСОНСКИ ИЗЛЕТ У ПРИЈЕПОЉУ

Поводом обележавања 145 година од уношења светла у Поштовану Ложу ”Светлост Балкана” и 20 година од њене Одлуке да се стави под заштиту Велике Националне Ложе Југославије, Веће Велике Ложе Србије донело је Одлуку да се VI Редовна Скупштина Велике Ложе Србије одржи у недељу, 20. дана, месеца јуна 6021. Г.И.С. на Оријенту Пријепоље, а да  Домаћин и организатор Скупштине, као и Седмог традиционалног Масонског излета буде  Братство Поштоване Ложе „Светлост Балкана“.

2

Окупљање Браће са члановима њихових породица почело је од 18. дана месеца јуна, а  цео догађај трајао је закључно са 20. даном месеца јуна    6021. Г.И.С.  Браћа из свих Савезних Ложа са породицама, као и гости из Поштованих Ложа других Обедијенција и чланови Делегација Братских Великих Ложа из инострансва, смештени су у Конаке Манастира Милешеве.

22

Незаборавна дружења су почела првог дана на Белој Вечери која су трајала до дубоко у ноћ. Наредног дана, у суботу, су после доручка сви колективно пошли на излет на слапове реке Сопотнице. Део Браће из Ложе домаћина су се потрудили да на значајним дестинацијама дају што потпуније информације о значају места које обилазе. Други део домаћина  је, потпомогнут Браћом из других Радионица, који уживају у припреми „доброг залогаја“ отишао на главно одредиште Излета на Камену Гору.

Piknik  Непосредно иза поднева, када су ватре на главној дестинацији увелико биле распаљене, пристижу Браћа „излетници“. Роштиљ-мајстори су успевали да свима удовоље разноврсним и мајсторски спремљеним специјалитетима. Наравно да су деца и Сестре имале предност. Развиле су се спортске активности уз учешће, како младих тако и оних у поодмаклим годинама. Део излетника није пропустио прилику да обиђе и Каменогорски црни бор „Запис“, стар више стотина година.

Кулминација је достигнута када се почела сећи врела јагњетина. Углавном се јело онако право излетнички „из руке“. Дешавањима су посебно била импресионирана Браћа из делегација Поштованих Великих Ложа из иностранства. Нису штедели похвала на свеприсутан амбијент, квалитет и разноликост послужене хране, а посебно избор ракија.

 

4

Недеља, 20. дан, месеца јуна 6021. Г.И.С., је започео доручком. Браћа из поштоване Ложе „Светлост Балкана“, уз свесрдну помоћ Браће из осталих Радионица, су у врло кратком року опремили Храм, тако да је Скупштина могла почети у заказано време. И овом приликом су Браћа, представници Великих Ложа из иностранства, били одушевљени како је преображен један ресторански простор у врло добро опремљен Храм са свим потребним Инсигнијама.

Ритуални Рад Шесте годишње Скупштине Велике Ложе Србије је почео тачно у 10 часова. По отварању Рада дат је Предлог Дневног реда:

  1. Усвајање Архитектонске Табле са претходне Скупштине ВЛС
  2. Извештај о присутности Делегата
  3. Усвајање Дневног реда
  4. Усвајање Пословника о раду VI Редовне Годишње Скупштине ВЛС
  5. Извештај Великог Мајстора
  6. Потврђивање Одлука Већа ВЛС између V и VI Скупштине
  7. Инструкција о Слободи
  8. Разно

 

Дневни ред је једногласно прихваћен од присутне Браће Делегата, обзиром да ПЛ ”Свети Сава” није одредио свог Делегата за ову Скупштину.

 

Поред  Делегата и Старешинства Велике Ложе Србије, Скупштинском заседању присуствовала су и бројна Браћа из Савезних Ложа и Браћа гости, укупно 42 Брата.

 

РPiknik-16  ад VI Редовне Годишње Скупштине се одвијао у уобичајеној братској атмосфери и трајао је нешто више од два сата, после чега су Браћа започела припреме за повратак кућама. Многа Браћа су договорила заједнички ручак, односно кафе паузу на некој од успутних атрактивних локација на Златару и околини, или на Златибору.

  

Велика Ложа Србије © 2016 Дизајн и израда А.К.