Историјски тренутак за српску масонерију

Поред интензивног рада на успостављању ближих контаката између српских обедијенција, Велика Ложа Србије не запоставља регионалну и међународну сарадњу. 12. маја 2017. у прелепом и дискретном амбијенту поред Палићког језера одржан је Ритуални Рад на коме се десило неколико изузетно важних догађаја.

Велика Ложа Србије и Велика Духовна Ложа Слободних Зидара Србије “Sub Rosa” потписали су Братски Споразум, први такве врсте у целокупној историји српског Слободног Зидарства. 50-ак присутних Масона из Србије, Мађарске и Републике Српске су радосним шкотским поздравом прославили тренутак када су ВМ ВЛС Бр. З.К. и ВМ ВДЛССС “Sub Rosa” Бр. А.Н. потписали споразум на основу којег се успостављају блиски односи између двеју обедијенција које у целости задржавају свој суверенитет и специфичности, што је, чини се, “формула” на основу које ће се најзад извршити укрупњавање предуго разједињене српске Масонерије.Palic-33

Овај значајни скуп је представљао први Ритуални Рад ложе “Свитање” из Бијељине (Република Српска) након 5 година мировања. У помоћ су им братски прискочила Браћа из новосадске ложе “Доситеј”, па је уприличен заједнички рад ових двеју радионица. Чекић је држао Часни Старешина “Доситеја” Бр. Д.Г., а у раду му је помагао Часни Старешина “Свитања” Бр. Д.М. Свечано је објављена вест да ће ложа “Свитање” ући у Братски Ланац ВЛС, што ће бити потврђено на годишњој Скупштини у јуну месецу. Ложа “Свитање” је седма ложа која ради под заштитом ВЛС, а прва са територије Републике Српске.

Браћа из “Доситеја” су уприличили несвакидашње изненађење оснивачу и првом старешини своје ложе Бр. М.Ц. прогласивши га за доживотног почасног старешину ове ложе. Бр. М.Ц. је видно дирнут, опасујући почасну кецељу, евоцирао успомене од пре 15-ак година, и изразио наду да се у српској Масонерији више никад неће дешавати ствари који су га и удаљиле из Слободног Зидарства. Бр. М.Ц., иначе познати јавни радник, је бираним речима изразио захвалност ложи “Доситеј” рекавши да у овој генерацији Слободних Зидара препознаје све оне вредности због којих је пре 20-ак година и закуцао на Двери Храма.

Основна тема овог историјског рада била је обележавање 275 година српско-мађарске масонске сарадње. Браћа из Велике Ложе Мађарске су дошла у највишем саставу који је укључивао и Великог Мајстора Бр. П.П. као и почасног ВМ и претходног старешину ложе “Водолија” Бр. И.Т. који су дугогодишњи осведочени пријатељи ложе “Доситеј” и српске Масонерије. Велики Беседник ВЛС Бр. Б.Р. је прочитао инструкцију на тему српско-мађарске масонске сарадње у којој је изнео до данас непознате детаље које је открио током свог дугогодишњег истраживачког рада. 10-ак гостију из Мађарске су добили превод ове инструкције који је израдио претходни старешина ложе “Доситеј” Бр. Ј.К. који је симултано преводио и остала обраћања присутних.Palic-55

Након напорне градње, Браћа су наставила дружење на Белој Трпези, уз позната палићка вина, разноврсну храну и приче о Масонерији генерално, а посебно о даљим корацима који ће довести до још ближих односа између српских масонских организација и развоја Слободног Зидарства у Републици Српској. По неподељеном мишљењу Браће из ВДЛССС “Sub Rosa”, Велике Ложе Мађарске, свих ложа под заштитом Велике Ложе Србије и драгих гостију из Врховног Савета Србије, Браћа из ложа “Доситеј” и “Свитање” заслужују све похвале за организацију овог значајног скупа.

Велика Ложа Србије © 2016 Дизајн и израда А.К.