Како постати Масон?

Вековима се у Слободнозидарско Братство улазило искључиво по препоруци и уз гаранцију некога ко је већ припадао Масонском Савезу. Браћа гаранти, после брижљивог размишљања, и на основу интересовања и молбе (“куцања”) кандидата, подносе предлог за пријем кандидата о коме по устаљеној процедури одлучују надлежна масонска тела и доносе одлуку да ли ће кандидат бити примљен – или не.

druga

Последњих 10-ак година ова пракса је донекле измењена у свету, па и у Србији. Уочено је да постоји одређен број часних и достојних људи, који изражавају велико интересовање за Масонерију, али не познају ни једног Слободног Зидара који би их препоручио за пријем у Братство. Такав случај је посебно чест у мањим местима, где не постоје масонске ложе. Због овога, велики број ложа оставља могућност да се заинтересовани појединци преко сајтова обрате масонским ложама и замоле за пријем у Братство.

У Србији постоји велики број масонских организација које се разликују по многим стварима (регуларност, законитост рада, састав чланства, обреди који се практикују, бројност и територијална распрострањеност и др.). Поред институционалних веза, српски масони – без обзира на обедијенцију или ложу којима припадају, одржавају и неформалне контакте, тако да се истовремено аплицирање за пријем у различите масонске организације никако не може сматрати за околност која ће допринети да “интернет кандидат” буде примљен у Братство. Најчешће овакав приступ трајно затвара врата свих српских масонских Храмова. Зато, пре но што се одлучите на која ћете врата закуцати, обавестите се о основним карактеристикама масонске организације којој желите да приступите.

treca-200x300

Велика Ложа Србије, иако је део универзалног светског масонског братског ланца, велики акценат ставља на поштовање српске традиције и државности, што никако не значи да у нашим редовима нема и припадника других народа и националних мањина. Такође, Велика Ложа Србије у ритуалним радовима практикује искључиво Шкотски Обред Древни и Прихваћени (ШОДП), по ритуалима које прописује и одобрава Врховни Савет Србије, као највише масонско тело овог обреда. Овај обред је познат по својој драматичности и симболици, и по томе по општеприхваћеном мишљењу, представља најлепши и најсадржајнији масонски обред. Припадници Шкотског Реда (од 1. до последњег 33. степена) негују посебне моралне вредности које их издвајају од друге масонске Браће.

Атеисти не могу постати припадници нашег Братства. Већина Браће је православне вероисповести, али у својим редовима имамо и припаднике католичанства, протестантизма, јудаизма и ислама, а добродошли су и припадници других конфесија и религија, јер “Брат је мио (ма) које вере био“. За разлику од неких других овдашњих масонских организација, Велика Ложа Србије акценат свог рада ставља на духовном развој чланова, који се током свог масонског живота успињу завојитим степеништем градећи унутрашњи Храм Хуманости. Ово успињање је најчешће праћено и додељивањем одговарајућих масонских степенова Шкотског Реда.

Уколико сте се уверили да принципи рада Велике Ложе Србије одговарају ВАШИМ жељама и потребама, поставите себи следећа питања – како би сами дошли до одговора да ли ћете ВИ одговарати жељама и потребама Велике Ложе Србије.

1) Да ли сам достојан да будем примљен у Братство?

Наравно да они који су кривично осуђивани не могу постати чланови елитне организације која се бави промовисањем највиших духовних и моралних вредности. Такође, осуђивани за прекршаје које их чине недостојним члановима нашег друштва не могу се надати пријему у неку од ложа које раде под заштитом Велике Ложе Србије. Ваш приватни живот и понашање у профаном окружењу је од великог значаја за пријем у Братство. Политичко опредељење или припадност некој од партија – није ни плус ни минус. У својим редовима имамо припаднике свих партија, као и велики број чланова који не припадају ни једној политичкој странци. Међутим, јавно експонирање у пропагирању било којих екстремних политичких или било којих других ставова најчешће се показује као непремостива препрека за пријем у Братство.

2) Какав је мој породични живот?

Масони из Велике Ложе Србије негују породичне вредности. Ваша породица мора бити упозната и сагласна са вашом жељом да постанете Слободни Зидар. Иако то никако није услов, у пракси се показује да ожењени породични људи лакше улазе у Братство.

3) Да ли сам премлад или престар да постанем Масон?

Престари нисте никад. Један познати београдски универзитетески професор је у 82. години постао масон, и тако при крају свог животног пута испунио дугогодишњу жељу. Са друге стране, у наше редове ступају и тек пунолетни младићи – луфтони (синови Масона). Не постоје “најбоље године” за улазак у Масонерију. Битно је да сами осетите да ли сте спремни да  на прави начин допринесете нашој заједничкој градњи. Масон мора бити способан да издржава себе и своју породицу. Човек оптерећен борбом за голу егзистенцију – није у потпуности слободан, па је потребно да прво разреши своје личне проблеме (завршетак студија, запослење, лечење од болести…), па тек онда да размишља о духовном напредовању кроз Масонерију. Такође, недовољно образован човек би претходно требало да се посвети стицању знања на конвенционалне начине, па тек онда да потражи духовну надградњу кроз Слободно Зидарство.

peta-199x300

Уколико сте и после одговора на горе постављена питања сигурни да вас ваш животни пут води ка Масонерији, појаснићемо вам процедуру електронске пријаве.

На e-mail molba_za_prijem@vls.rs послаћете своју молбу, са комплетном биографијом (име, презиме, ЈМБГ, адреса, адреса на послу, школска спрема, запослење и позиција на послу, бројеви телефона, емаил, фејсбук профил ако га имате, посебне склоности, хобији и др.) и фотографијом. Напишите све за шта мислите да нам може помоћи да вас што боље упознамо, али притом цените наше време, и немојте нас преоптерећивати непотребним подацима. Осећај за меру је једна од карактеристика правих Масона.

Наоружајте се стрпљењем. Стрпљење је једна од кључних ствари у Масонерији. И чекајте… Никако нас немојте поново контактирати и распитивати се о статусу ваше молбе. Уколико одлучимо да постоји могућност да постанете карика у нашем Братском Ланцу – неко од Браће ће вас контактирати. Ако одлучимо другачије, нећемо вас о томе посебно обавестити. Ако после контакта са Браћом будете оцењени као достојини за пријем у Братство, биће вам додељен гарант из реда Мајстора Краљевске Уметности, који ће се старати о вашем духовном напретку и покретању званичне процедуре пријема.

И на крају: Масонерија је елитна организација, која је вековима окупљала најбоље припаднике људског рода. Зато немојте бити разочарани ако оценимо да у овом тренутку нисте спремни за улазак у Братство. Постоје бројне друге организације са далеко нижом “лествицом” (нпр. Rotary International, Lions International…) које генерално, поред осталих активности, и служе као потенцијална селекциона база за пријем у Масонерију. Такође, нестрпљиви могу покушати и у некој од “дивљих” масонских организација у Србији, које без посебних критеријума примају недовољно обавештене, притом им наплаћујући високе чланарине.cetvrta-224x300

Свако од нас иде кроз живот путем који нам је обележен. Пошто се Масон рађа, а не ствара – ако је то ваш пут, сигурно ћемо се убрзо срести у Братском Ланцу, и заједно поносно узвикнути “Слобода – Једнакост – Братство”.

Велика Ложа Србије © 2016 Дизајн и израда А.К.